IDS ve IPS Nedir Nasıl Çalışır
IDS (intrusion Detection systems) nedir
Kısaca ids networkünüze yapılan saldırıları tespit etmenize yarayan bir servistir. Sistem üzerindeki trafiği süzerek zararlı olabilecek ağ hareketlerini ve bağlantıları tesbit için kullanılır. Amacı network ünüze gelen saldırıları tanımlama ve loglama üzerinedir.
Nasıl Çalışır ?
Networkünüzü sürekli dinleyerek tanımlanmış ve daha önceden tanımlı hareketleri ( izinsiz erişim, synflood, portscan, trojan, ) tesbit eder ve kaynağı bloklar.
IPS ( intrusion Prevention Systems ) nedir ?
İşletmelerin günümüz de internet teknolojilerine uzak durması gibi bir durum mümkün olmadığı gibi güvenlik önlemleri alınmadan oluşturulmuş networklerde saldırı ve tehditlere maruz kalma durumunuz derya deniz niteliğinde dir. İnternet teknoloji ve kullanımının artmasına paralel oluşturduğu güvenlik açıkları ve riskler de bu büyümeye paralel ilerlemkte hatta daha da öncü durum teşkil etmektedir. IPS sistemler kendilerini ağda gizleyerek network teki tüm trafiği bölmeden ( flow based ) her bir paketi derinlemesine inceler ve özellikle uygulamalara ait paketlerin içlerinden zararlı ve zararsız olarak belirlediği geçişleri ayrıştırıp ağınızda üst seviye koruma sağlayan servislerdir.
Özellikle işletmenizdeki sunucu benzeri bilgisayar ve servislere farklı lokasyonlardan erişim sağlanıyor ise güvenlik duvarı ile ( netwall ) bir koruma sağlanmamış ise verilerinizin giziliği sürekli olarak risk altındadır. Verilerinizin başına bir iş gelmesi kaçınılmaz dır. Her geçen gün artan siber tehdit ve saldırılar bu riskleri size daha da yakınlaştırmaktadır.
Doğru yapılandırılımış bir network te hem veri güvenliğinizi tam anlamıyla koruma altına alır bu sayede de veri kaybetme ve benzeri durumlara maruz kalma stresinizi ortadan kaldırırsınız.
Günümüzde güvenilir network maliyetlerini gereksiz ve aşırı bulan kurumlar da oluşan veri kaybı ve diğer durumların oluşturduğu maliyetler her zaman daha fazla ve olmuştur. Tedbir almak her zaman daha hesaplı, güvenli ve stressizdir.
Posted in: Firewall & Ağ Güvenliği
Leave a Comment (0) ↓